Slovenija: Zelenci in jezero Jasna

Na svoj rojstni dan se najraje odpravim na kakšen izlet po naši prelepi Sloveniji. Tudi letos ni bilo nič drugače. Napovedovali so sončno vreme, tako da sva se na sončno nedeljo odpravila proti Kranjski Gori.

Odpravila sva se po kosilu in v Kranjsko Goro prispela okoli tretje ure. Najprej sva se odpravila do Zelencev. Avto sva parkirala v Ratečah, na parkirišču pri avtobusni postaji in se tako do Zelencev sprehodila v 20 minutah. Pot je bila kljub toplemu vremenu prekrita z ledom, vendar sva do tja oba prišla v enem kosu. Na žalost sva zimsko idilo zamudila, vendar so Zelenci prav tako očarljivi v sončnem vremenu.

Zelenci

Zelenci so naravni rezervat, ki se nahaja v bližini Kranjske Gore. So talni izvir Save Dolinke. V njih domuje veliko živalskih in rastlinskih vrst.

Naslednja točka najinega izleta, je bil obisk jezera Jasna. Ko sva prispela tja, na žalost že ni bilo več sonca. Tako je bilo kljub toplim popoldanskim temperaturam, hladno. Odpravila sva se na hiter sprehod okoli jezera.

Jezero Jasna

Jezero Jasna je sestavljeno iz dveh umetnih jezer. Na čelu jezera stoji bronasti kip kozoroga. Poleti je jezero primerno za kopanje in ribolov, pozimi pa, če je le dovolj debel led, za drsanje.

Ob jezeru je tudi fotografska točka. Fotookvir s klopco in lesenim kipom Vitranca. Zraven pa ujameš tudi prelepo okolico jezera.

Leseni kip Vitranca

Jezero Jasna se res izplača obiskati pozimi. Ni gneče, poseben čar pa doda zasnežena okolica in zamrznjeno jezero.

Ker je bila ura še zgodnja, sva se odločila da se odpraviva čez prelaz Vršič in greva na večerjo v Bovec.

Prelaz Vršič

Po vožnji po vijugasti cesti, sva le prispela v Bovec. Odločila sva se, da se na večerjo odpraviva v Gostišče Martinov hram.

Naročila sva mešane lignje, ploščo za dve osebi. Za predjed sva dobila sardelce na olivnem olju z olivami. Bile so odlične. Prav tako pa tudi lignji. Oba sva se strinjala, da tako dobrih lignjev že dolgo nisva jedla. Kljub veliki porciji, sva pojedla vse.

Plošča za dve osebi

Tako sva moj rojstni dan, prijetno izkoristila za izlet po naši lepi Sloveniji.

Travel

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: