Road trip Škotska: Jezero Lomond (Loch Lomond)

Loch Lomond, največje jezero na Škotskem, s številnimi otoki. Jezero meri v dolžino kar 36 km. Ob njem pa so številne vasice, ki so vredne ogleda. Jezero velja za mejo med Škotskim nižavjem in višavjem.

Jezero Lomond (Loch Lomond)

Po dvodnevnem bivanju v Edinburghu, je napočil čas za raziskovanje severa Škotske. Prvi postanek, jezero Lomond. Naprej pa skozi ledeniško dolino Glencoe do majhega mesta Kinlochmore, kjer sva imela rezervacijo za nočitev.

Pred odhodom sva v Dechatlonu nakupila še vse potrebno za kampiranje. Seveda vse opreme za kampiranje nisva prinesla s seboj, saj sva potovala le z ročno prtljago in eno “check in” prtljago. V Aldiju pa nakupila še hrano za nekaj dni.

Po približno eni uri vožnje, v bližini Stirlinga sva imela prvi postanek za zajtrk. Z avta sva zložila stola in najino majhno mizo. Kaj hočeš lepšega. 🙂

Postanek za zajtrk

Po nekaj urah vožnje sva tako prišla do jezera Lomond (Loch Lomond), natančneje do gradu Balloch (Balloch castle), na jugu jezera.

Grad Balloch

Grad sva si ogledala le od zunaj. Nato pa se sprehodila do jezera. Medtem je začelo rahlo deževati, tako da sva končno doživela pravo škotsko vreme. 🙂

Jezero Lomond (Loch Lomond)

V turističnem vodniku sva prebrala, da priporočajo obisk vasi Luss. Ta velja za najlepšo vas na Škotskem. Iz središča vasice sva se sprehodila do jezera, ter si ogledala majhne hiške po katerih je vasica znana. Te so res očarljive, vse z lepo urejenim vrtičkom in z raznimi majhnim kipi.

Majhne hiške v vasi Luss
Vasica Luss

Sprehodila sva se po plaži, od kjer sva imela prelep razgled na majhne in malo večje otoke sredi jezera.

Vasica Luss
Vasica Luss

Nekaj kilometrov od jezera Lomond, v bližini mesta Inverman, se nahajajo slapovi Falloch (Falls of Falloch). Do tja vodi ozka gozdna potka, približno 5 minut hoje. Slapovi, oziroma en večji slap je vreden ogleda, če se le peljete mimo. Drugače pa naju slapovi na Škotskem niso fascinirali, saj je za njih slap le malo več vode, oziroma brzice na reki. Tako, da ta še najbolj ustreza opisu slap.

Slapovi Falloch (Falls of Falloch)

Od tu sva se odpravila proti ledeniški dolini Glencoe. Še v sanjah si nisva predstavljala kakšni čudoviti razgledi naju čakajo. Več pa v naslednji objavi. 🙂

Potovanja Travel

1 Comment Komentiraj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: