Road trip Škotska: Glen Coe

Glen Coe, ledeniška dolina v škotskem višavju. Dolga okoli 12 km in široka okoli 700 m. Ta ima zelo pomembno vlogo v škotski zgodovini. Za naju je to tudi eden najlepših delov Škotske.

Glen Coe

Midva sva sicer imela malo smole z vremenom. Na poti sva imela močan dež, tako da sva se ustavljala le za ogled pokrajine, fotografiranje in kakšen kratek sprehod.

Območje je zelo močvirnato, nič čudnega ob toliko dežja. Za obisk priporočava vsaj dva dneva, saj je v okolici ogromno možnosti za pohodništvo. Tukaj je tudi najvišji vrh Velike Britanije, Ben Nevis (1345 m).

Glen Coe

Pokrajina je zares čudovita. Kljub dežju, sva kot dva majhna otroka skakljala po ozkih potkah po tej čudoviti pokrajini.

Glen Coe

Tu so snemali številne filme, kot sta Harry Potter in jetnik iz Azkabana (dogajanje okoli Hagridove hiške) in James Bond, Skyfall.

Glen Coe

Eden izmed najlepših postankov je bela hiša, ki stoji ob majhnem jezeru, sredi ničesar. Ko sva prispela so se prikazali tudi sončni žarki, tako da je bil pogled še lepši.

Glen Coe
Glen Coe

V dolini Glen Coe sva prenočila, natančneje v mestu Kinlochleven. Tu sva imela že v naprej rezervirano nastanitev, majhno leseno hiško. Na Bookingu so izgledale čudovito, realnost pa je bila drugačna. V hiški je smrdelo, bilo je zatohlo in okoli ogromno mrčesa (scottish midges).

MacDonald Cabins

Zjutraj sva se odpravila proti Glennfinan viaduktu, z namenom, da vidiva parni vlak, kako se pelje čez viadukt. Ljubiteljem Harry Potter sage je znan, saj čez njega pelje vlak v Bradavičarko. 😉 Ta lokacija je uporabljena tudi v filmih. Z vlakom se lahko tudi zapeljete, vendar so cene zelo visoke. Midva se za to nisva odločila.

Zaradi gneče na parkirišču sva tako vlak zamudila in ga videla le od daleč. Do tja se odpravite vsaj 30 minut prej, saj je od parkirišča do razgledne točke približno 10 minut hoje. Parni vlak prečka viadukt 2x na dan. V dopoldanski urah (okoli 11. ure) in popoldanskih urah (okoli 15. ure).

Midva sva se ob viaduktu zadržala kar nekaj časa, saj je lokacija zares čudovita. Tudi če zamudite vlak. 😉

Glenfinnan Viaduct

Viadukt se nahaja v bližini jezera (Loch Shiel), do tja se lahko sprehodite, ob njemu pa stoji spomenik (Glenfinnan Monument), na katerega se ob plačilu vstopnine lahko povzpnete in imate tako čudovit razgled na pokrajino in viadukt.

Glenfinnan Monument

Pot naju je peljala naprej mimo ogromno čudovitih jezer. Če sva se vozila 5 minut in ni bilo na spregled nobenega jezera, nama je bilo že čudno. 🙂

Prvi postanek sva naredila ob cesti, od koder sva imela čudovit razgled nad malo večjim jezerom. Všeč nama je bilo, da sva bila tam skoraj sama.

Postanek sva naredila ob za naju najlepšem jezeru Cluanie (Loch Cluanie) na Škotskem. Jezero se nahaja na poti med dolino Glen Coe in otokom Skye. Tu sva se zadržala kar nekaj časa, malo posedela ob jezeru in se naužila sončnih žarkov.

Loch Cluanie
Loch Cluanie

Malo pred mostom, ki povezuje celino z otokom Skye, sva se ustavila ob gradu Eilean Donan (Eilean Donan castle). Grad velja za eno izmed največjih znamenitosti na Škotskem. Gneča je bila tudi temu primerna. Midva sva si grad ogledala le od zunaj, po pravici povedano pa naju ta ni navdušil. Mogoče bi bila bolj navdušena, če bi bila v času najinega obiska plima.

Od tu sva se nato napotila proti otoku Skye (Isle of Skye), kjer sva preživela dve noči.

Travel

1 Comment Komentiraj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: