Road trip Škotska: Otok Skye

Otok Skye, lokacija, ki je ob obisku Škotske ne smete izpustiti. Otok se nahaja na severozahodu Škotske, s celino ga povezuje most. Na otoku je veliko naravnih znamenitosti, ozke ceste, možnosti za pohode in odlična morska hrana. Ker je otok Skye zelo obiskan, se priporoča nastanitve rezervirati vsaj pol leta vnaprej. Če pa se odločite za kampiranje, to ni potrebno, le nekje do 16. ure bodite v kampu in boste zagotovo dobili prostor.

Isle of Skye

Midva sva na otoku Skye ostala dva dneva. Našla sva lušten kamp (Torvaig Campsite) v mestu Portree (cena: 36 eur za 2 noči). Edini problem, ogromno “midgesov”. V kampu sva najprej opazila, da vsi nosijo pokrivala, ki imajo čez obraz mrežo. Še smejala sva se jim, ampak ne za dolgo, saj so naju kmalu napadli “midgesi”. Vsak je imel okoli glave roj le teh. Razni spreji ne pomagajo. Tako sva se dobro oblekla in si na glavo dala kapuco. Malo je pomagalo.

Kamp Torvaig
Kamp Torvaig
Kamp Torvaig

Ko sva prispela na otok Skye, sva imela srečo z vremenom. Sijalo je sonce in bilo je prijetno toplo. Hitro sva postavila šotor in se odpravila na raziskovanje.

Zaradi lepega vremena sva se odločila, da greva kar najprej do Old Man of Storr, do vrha je približno 45 minut hoje.

Isle of Skye

Avto sva parkirala ob čudovitem jezeru, od tam pa se naprej odpravila peš. Po poti so naju obletavali “midgesi”. Rešila sva se jih le, če sva dovolj hitro hodila. Do vrha vodi ozka potka, od koder je čudovit razgled na jezera in morje.

Old Man of Storr

Ko sva prispela nazaj v kamp, sva si skuhala večerjo in se zaradi nadležnih “midgesov” hitro odpravila v šotor.

Kamp Torvaig ob sončnem zahodu

Zjutraj sva se zbudila v ne tako lepo jutro. Padal je močan dež, tako da sva se na zajtrk odpravila kar v mesto. Najin prvi “English breakfast”. Jajca na oko, popečena slanina, popečen paradižnik, klobase, popečene gobe, črni puding (podobno našim krvavicam), pečen fižol in jed iz krompirja in zelja (“bubble and squeak”). Zraven pa sva imela na voljo čaj/kavo in popečen toast kruh z marmelado. Cena: 10 funtov/zajtrk.

English breakfast

Dobro oblečena, sva se odpravila do najine prve točke, rt imenovan The Brothers Point. Zradi močnega dežja sva se sprehodila le do razgledne točke, od koder sva rt videla le od daleč.

The Brothers point

Tako sva se peljala naprej in prišla do lokacije, ki je ena izmed najbolj obiskanih na otoku Skye. Kilt Rock, klif visok 90 m, iz njega pa teče slap, višine 60 m. Naju je kar malo razočaral, edina točka, ki na slikah izgleda lepše kot v živo.

Kilt Rock
Isle of Skye

Vožnja po otoku Skye je res edinstvena. Ozke ceste, čudovita pokrajina s številnimi jezeri, pečinami in morjem. Tako, da sva se vsakih nekaj milj ustavila in se razgledala.

Isle of Skye
Isle of Skye

Naslednja postaja, grad Dunthulm (Dunthulm Castle), pravzaprav le ruševine gradu. Pokrajina okoli gradu pa čudovita. Grad leži na manjšem hribu, od koder je odličen razgled.

Dunthulm Castle
Dunthulm Castle
Dunthulm Castle

Po poti sva odkrila muzej o življenju na otoku Skye. Starodavne hiše, v katerih je prikazano življenje na otoku Skye, pribl. 60 let nazaj. Vstopnina: 4 eur

Muzej Isle of Skye

Naslednja postaja, Fairy Glen. Za naju ena izmed najlepših točk na otoku Skye. Samo zelenje, razgibana pokrajina… Tu sva preživela kar nekaj časa, odvrnil naju ni niti močan dež.

Fairy Glen
Fairy Glen
Fairy Glen

Po obisku Fairy Glen-a naju je čakal obisk gradu Dunvegan (Dunvegan Castle). Kupila sva karto za ogled gradu in vrtov. Cena: 14 funtov.

Dunvegan Castle

Tako grad kot vrtovi, so vredni ogleda. V sklopu obiska grajskega posestva imate tudi možnost izleta s čolnom, na katerem lahko vidite tjulne.

Dunvegan Castle & Gardens
Dunvegan Castle

Pot sva nadaljevala po samotni, ozki cesti.

Isle of Skye

Postajala sva že lačna, tako da sva iskala primeren kotiček za popoldansko malico. Nisva ga težko našla. Popoln prostor, z najlepšim razgledom na jezero in morje, okoli pa vse zeleno.

Isle of Skye
Isle of Skye

Po malici s čudovitim razgledom sva se odpravila proti Lighthouse Nest point. Za naju najlepša točka na otoku Skye. Verjetno nisva edina, ki sva takšnega mišljenja, vsaj glede na gnečo. Trajalo je kar nekaj časa, da sva prišla do tja, saj je bil na cesti velik zastoj, zaradi zelo ozke ceste.

Lighthouse Nest Point

Do svetilnika vodijo strme stopnice in ozka potka, do tja je približno pol ure hoje. Razgledi pa so čudoviti.

Lighthouse Nest Point
Lighthouse Nest Point
Lighthouse Nest Point
Lighthouse Nest Point

V planu sva imela še ogled Fairy Pools, vendar sva ga zaradi premalo časa izpustila. Pa naslednjič. 😉

Travel

1 Comment Komentiraj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: