Road Trip Škotska: Jezero Ness (Loch Ness) in Stirling

Vožnja iz John o’ Groats do jezera Ness je trajala približno tri ure, tako da sva prispela šele v popoldanskem času. Upala sva, da vsaj za trenutek kje opaziva pošat Nessie. 😉 Hitro sva našla lušten majhen kamp (Loch Ness Bay Camping) in se tam nastanila za dve noči. Cena: 21 funtov/noč.

Po enem tednu že znava 😉

Prvi večer sva ostala kar v kampu, si skuhala juho in makarone ter uživala ob občutno toplejšem vremenu, kot sva ga bila navajena (14 stopinj), ob pivu in ginu.

Zjutraj sva se prebudila v toplo (19 stopinj) in sončno jutro. Po odličnem zajtrku sva se peš odpravila proti gradu Urquhart (Urquhart Castle). Od gradu so ostale le še ruševine, grad pa je zaradi načina predstavitve vseeno vreden ogleda. Cena: 12 funtov

Grad Urquhart

Za začetek je ogled kratkega filma o zgodovini gradu in ogled razstave. Grad je opremljen s tablami s slikami in opisi prostorov ki so bili včasih.

Grad Urquhart

Po končanem ogledu gradu, sva se z avtom odpravila proti mestecu Drumnadrochit, kjer sva si za kosilo privoščila pravi fish&chips.

Po kosilu sva se odpravila proti zahodu jezera Ness, do mesta Fort Augustus. Na poti sva se ustavila ob naravni znamenosti, slapovih in kamnitem mostu. Kaj veliko od slapov ni bilo, bolj brzice.

Mestece Fort Augusuts je znano po ozkem kanalu Caledonian, ki povezuje mesta Inverness in Fort William. Del kanala v Fort Augustusu ima pet zapornic, kjer plovila spuščajo iz višjega v nižji nivo. Ladje za pot skozi zapornice potrebujejo od ene ure do ure in pol.

Prišla sva ravno pravi čas in tako opazovala pot manjše ladje skozi kanal.

Fort Augustus
Fort Augustus

Naslednji dan sva še zadnjič pospravila šotor in se odpravila proti mestu Stirling. Vmes sva naredila še postanek za kosilo in kratek sprehod v mestu Perth. Med vožnjo sva na pribl. 450 m nadmorske višine doživela najnižjo opaženo temperaturo na potovanju in sicer 9,5 stopinje.

Perth

V Stirlingu sva imela v naprej rezervirano nastanitev v hostlu (Stirling Youth hostel). Hostel se nahaja na posestvu cerkve, v čisto škotskem stilu. Cena: 71 funtov/noč z zajtrkom

Po osmih dneh sva končno dočakala normalen tuš in posteljo :). Nato pa sva se odpravila na ogled mesta. Majhno mestece na hribu, nobene gneče in tako prav skrivnostno. Ogledala sva si cerkev, pokopališče in grad (Stirling castle), ki pa je bil žal že zaprt.

Stirling

Na večerjo sva se odpravila v bližnji Irish pub, ostalo je bilo namreč že zaprto. Jedla sva odlično in zelo poceni. Za vse skupaj sva plačala le 31 funtov.

Stirling – Irish pub

S tem sva tudi zaključila najin 10 dnevni road trip po Škotski. Naslednji dan naju je čakala le še približno ena ura vožnje do Edinburgha, kjer sva oddala avto in se odpravila proti domu.

Potovanja Travel Youtube

1 Comment Komentiraj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: