VALENCIJA: TOP 10 ZANIMIVOSTI

Valencijo sem obiskala septembra leta 2017. Z mamo sva si privoščile ženski vikend izlet. Obisk Valencije priporočam spomladi ali jeseni, takrat je manj gneče in ni prehude vročine. Dovolj pa je da se odpravite na podaljšan vikend. Midve sva bile v Valenciji 3 noči.

Sama se že od nekdaj navdušujem nad Španijo, špansko, latino kulturo. Že kot otrok sem z veseljem gledala mehiške nadaljevanke (telenovele) in se tako navdušila nad španskim jezikom. Moj prvi obisk Španije je bil sicer izlet v Barcelono, o tem pa v drugem blogu.

1. EL MERCADO CENTRAL (glavna/osrednja tržnica)

Glavna tržnica v Valenciji je bila zgrajena leta 1928 in velja za eno najstarejših in največjih tržnic v Evropi. Njeno notranjost in zunanjost krasijo čudoviti mozaiki. Če želite preizkusiti pravo in okusno špansko hrano, je tržnica idealen kraj. Sestavine so sveže in tu lahko jeste zelo poceni.

2. LA LONJA

La Lonja, stoji nasporti centralne tržnice. Zgrajena je med leti 1482 in 1548, v gotsko renesančnem arhitekturnem slogu. V 15. stoletju je veljala za trgovsko središče. Notranjost je res zanimiva, nama je bila najbolj všeč dvorana stebrov.

Cena: 2eur

3. TORRES DE QUART

Torres de quart so ena izmed 12 – ih vrat obrambnega zidu, ki je ščitil staro mestno jedro. Na njih se lahko povzpnete po strmih stopnicah, od koder je čudovit razgled na mesto.

Cena: 2 eur

4. TORRES DE SERRANOS

Torres de Serranos veljajo za največja ohranjena vrata v gotskem stilu v Evropi. Zgrajena so bila ob koncu 14. stoletja in so bila v določenem obdobju glavni vhod v staro mesto, v njih pa so se nahajale zaporniške celice. Na njih se lahko tudi povpnete, od tu pa imate čudovit razgled nad osušeno rečno strugo Turie.

Cena: 2 eur

5. PARK TURIA

Po hudih poplavah, ki so leta 1957 zajele Valencijo, so se odločili da reko preusmerijo, obstoječo rečno strugo pa osušijo. Tako so nastali vrtovi oziroma park Turia, dolg približno 9 km. Midve sva rečno strugo prehodile kar peš. Priporočava pa, da najamete kolo. Čez strugo se vijejo čudoviti mostovi, tu je ogromno možnosti za rekreacijo, kolesarska steza, veliko otroških igrišč, barov…

6. MESTO UMETNOSTI IN ZNANOSTI (Ciudad de las artes y las ciencias)

Mesto umetnosi in znanosti velja za moderni del Valencije in se nahaja na koncu parka Turia. Sama sem bila kar malo skeptična o obisku tega predela, saj imam raje stara mestna jedra in zgradbe z zgodovino. Presenečena sem bila, da me je ta predel res navdušil. V mestu se nahajajo Muzej znanosti, Oceanografski muzej in Palača umetnosti. Mesto sta oblikovala arhitekta Santiago Calatrava in Felix Candela. Priporočam že samo sprehod skozi mesto, tudi če se ne odločite za obisk katere od stavb.

7. OCEANOGRAFSKI MUZEJ

Midve sva se odločile za obisk oceanografskega muzeja, ki se nahaja v že prej omenjenem mestu umetnosti in znanosti. Je največji tovrsten kompleks v Evropi in se razprostira na kar 110 000 m2 in je dom več kot 500 vrstam živali. Vstopnina je sicer malo dražja, ampak je vredno obiska. Priporočam, da si za obisk vzamete vsaj 4 ure časa. Naju so najbolj navdušile meduze in “tunel”, kjer nad in okoli tebe plavajo morski psi.

Cena: 31,30 eur

8. PLAZA DE TOROS (bikoborbska arena)

Zgrajena je bila med leti 1850 in 1859 v neoklasičnem arhitekturnem stilu, navdih zanjo pa so dobili v Rimu, zato tudi spominja na rimski kolosej. Tu še vedno organizirajo bikoborbe, vendar le občasno. Skozi areno se lahko sprehodite, na koncu pa je v ceno vštet še ogled muzeja.

Cena: 2 eur

9. VALENCIJSKA KATEDRALA (Iglesia catedral – basilica Metropolitana)

Zgrajena je v 13. stoletju, v različnih arhitekturnih slogih. To najbolj opazimo, če pogledamo vrata. Glavna vrata so zgrajena v baročnem stilu, druga v gotskem in tretja v romanskem. Najbolj je znana po tem, da je v eni izmed kapel razstavljen sveti kelih (sveti gral), za katerega večina krščanskih zgodovinarjev trdi, da je to ta, ki so ga uporabljali pri zadnji večerji. Katedrala ima 51 metrov visok zvonik, katerega lahko tudi obiščete, če vam le ni odveč prehoditi 207 stopnic. 😉

Cena: 7 eur

10. PAELLA

Paella je tradicionalna španska jed, ki izvira prav iz Valencije. Tako imenovana “paella Valenciana” vsebuje riž, piščančje in zajčje meso ter stročji fižol. Sama sem sicer kot ljubiteljica morske hrane bolj pristašinja morske paelle.

Tu pa še nekaj ostalih foto utrinkov.

Food Potovanja Travel

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: