Nemčija: BERLIN

Meseca februarja, sva že kar tradicionalno odpotovala s skupino prijateljev. Tokrat v glavno mesto Nemčije Berlin. Glavni namen potovanja obisk koncerta skupin Slipknot in Behemoth, ter raziskovanje mesta.

Na soboto smo tako v jutranjih urah štartali proti Benetkam, od kjer smo imeli let z letalsko družbo Ryanair. Med potjo smo zaradi lepega vremena imeli čudovit razgled na Alpe.

Do hotela smo tako prispeli v zgodnjih popoldanskih urah. Bivali smo v hotelu Meininger Alexanderplatz Berlin. Hotel je oddaljen približno 20 minut hoje od centra mesta. Čez cesto pa se nahaja podzemna železnica, s katero se do centra mesta peljete le dve postaji. Hotel je primeren za družine z otroki, pare, skupine prijateljev… Na voljo pa imate tudi zajtrk.

Prvi večer smo se tako sprehodili do centra mesta, kjer smo prišli do luštne restavracije Marcus Brewery, ki ima tudi istoimensko pivovarno. Brez oklevanja smo tako naročili “žirafo” z njihovim pivom. Za prvo večerjo v Berlinu pa so si, moški del, privoščili tipično nemško jed. Sama pa sem izbrala bolj lahko varianto.

Naslednji dan smo se odpravili na pravo raziskovanje Berlina. Prva postaja, trg Gandermenmarkt, kjer se nahajata koncertna dvorana (Neue Kirche) in francoska katedrala (French Cathedral).

Ena izmed glavnih znamenitosti Berlina, ki jo morate obiskati pa je Checkpoint Charlie. Nekdanja meja, ki je ločevala vzhodni in zahodni Berlin med leti 1961 in 1989. Na istem mestu tako v spomin na grozovite čase stoji hiška z rampo, nad njo pa sta sliki ruskega in ameriškega vojaka, ki sta takrat stala na meji. Nekaj metrov stran pa stoji muzej. Zunaj so razstavljene slike z opisi, zemljevidi, del Berlinskega zidu…, ki pa so na ogled brezplačno.

Berlin – Checkpoint Charlie

Naslednja postaja spomenik umorjenim judom v Evropi (Memorial to the Murdered Jews of Europe). Spomenik se razprostira na 19.000 kvadratnih metrih in obsega kar 2.711 plošč. Med temi ploščami se lahko prosto sprehajate. Mi smo se tam zadržali kar nekaj časa, saj je iz teh plošč nastal pravi labirint.

Berlin – Memorial to the Murdered Jews of Europe

Pot nas je vodila naprej do centra mesta, natančneje do Brandenburških vrat. Brandenburška vrata predstavljajo simbol mesta, zgrajena so bila med leti 1788 in 1791.

Berlin – Brandenburška vrata

Bil je že čas kosila, tako da smo postali že konkretno lačni. V bližini nismo našli nič primernega, le drage hotelske restavracije in “štanti” s hitro prehrano. Tako smo se, v želji da bi našli kaj drugega za pod zob, odpravili peš skozi park proti spomeniku (Victory Column), okoli katerega je krožno križišče.

Berlin – Victory Coloumn

Naredili smo še vmesni postanek, ter si ogledali nemški parlament (Reichstag). To je ogromna, mogočna stavba. Za ogled notranjosti se nismo odločili.

Berlin – Richstag

Končno smo našli primerno restavracijo, ki se nahaja izven centra mesta. V restavraciji Tiergartenquelle smo se tako dobro in cenovno ugodno okrepčali.

Berlin

Popoldne smo tako imeli še ogled cerkve (Kaiser Wilhelm Memorial Church). Je protestanska cerkev, zgrajena med leti 1891 in 1906 (star del), ter med leti 1959 in 1963 (novi del). Star del cerkve je bil poškodovan med II. svetovno vojno.

Berlin – Kaiser Wilhelm Memorial Church

Prvi dan smo že tradicionalno zaključili, v nam priljubljenem, Hard Rock Cafe-ju.

Berlin – Hard Rock Cafe

Drugi dan je bil namenjen raziskovanju centra mesta, obisk znamenitega televizijskega stolpa in ogled ostankov Berlinskega zidu (East Side Gallery), katerega so zrušili novembra leta 1989. Za konec pa še koncert skupin Behemoth in Slipknot.

Dan smo začeli z ogledom svetovne ure, katera kaže koliko je ura v določeni državi Sveta. Midva sva takoj začela nabirati ideje kam vse bi potovala. 😉

Berlin – svetovna ura

Sprehodili smo se do znamenite berlinske katedrale (Berlin Cathedral). Katedrala spada v predel imenovan Muzejski otok, tako da smo si ogledali še zunanjost muzeja Altes (Altes museum) in drugega muzeja Pergamon (Pergamon museum).

Berlin – Berlin Cathedral

Sledil je obisk televizijskega stolpa (Berliner Fernsehturm). Karte smo kupili na licu mesta. Zaradi gneče smo čakali na dvigalo, ki te popelje na vrh kar 30 minut. Z vrha stolpa tako vidite celoten Berlin z okolico.
Cena: 22,50 eur

Berlin – Berliner Fernsehturm

Za zaključek dneva smo si ogledali še ostanke berlinskega zidu (East Side Gallery). East Side Gallery je galerija na prostem, dolga kar 1.316 metrov. Velja za najdaljšo galerijo na prostem na Svetu. Na ostanku Berlinskega zidu tako vidimo več kot 100 umetniških slik.

Berlin – East Side Gallery

Za zaključek našega izleta, koncert skupin Slipknot in Behemoth v berlinski Mercedes benz areni, ki se nahajo čisto zraven East Side Gallery. Tokrat na žalost le s tribune, naslednjič pa obvezno v prve vrste. 😉

Naslednji dan smo se odpravili z letalom nazaj v Italijo, kjer pa so nam ob prihodu že merili vročino. Tako je bil naš izlet v Berlin zadnji, pred vso to korona krizo.

Upava, da ta kriza čim prej mine in da bomo lahko kmalu spet potovali. 🙂

Koncerti Potovanja Travel

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: