Ideja za izlet: Rakov Škocjan

Rakov Škocajn, kraška dolina med Cerkniškem in Planinskim poljem. Skozi njo teče reka Rak. Dolina je nastala z udiranjem in rušenjem stropa kraške jame. Dolina meri v dolžino 2,5 km in v širino 0,5 km.

Po dolini poteka tako imenovana “Učna pot”, ki obsega 16 točk. Med temi točkami se lahko sprehodite v prbl. 3 urah. Od točke do točke pa se lahko zapeljete tudi z avtom.

Načrt poti

Rakov Škocjan je najbolj znan po Velikem in Malem naravnem mostu. Veliki meri v višino 37 m, Mali pa 42 m.

Mali naravni most in Zelške jame

Mali naravni most se nahaja pod številko 1. “Učna pot” vas popelje na vrh mostu, če pa voda ni previsoka, se lahko sprehodite skozi Zelške jame in si naravni most ogledate še od spodaj. Potrebna je primerna obutev, saj so skale zelo spolzke.

Nama se je ta del zdel najlepši in sva se tu zadržala največ časa. V Zelških jamah se nahaja izvir reke Rak. Tu se lepo vidi kako reka čez nekaj metrov ponikne globoko pod zemljo.

Veliki naravni most

Veliki naravni most se nahaja pod številko 15. Tudi z njega je čudovit razgled na travnik in reko Rak. Prav tako pa se lahko sprehodite nižje in si ga ogledate še od spodaj.

Tkalca jama

Po ljudski legendi se je v Tkalci jami skrival tkalec, ki je tkal ob nedeljah, na dan, ki velja za dan počitka. Ker je to motilo čarovnice in druga pravljična bitja, ki so bivala v jami, so ga spremenile v kamen. V jami reka Rak ponikne in tako nadaljuje pot proti Planinskemu polju. Midva zaradi spolzkega terena jame nisva obiskala. Če dobro pogledate, se na sliki vidi del jame.

Tkalca jama

Cerkvev sv. Kancijana

Od cerkve se ostale le ruševine, nahaja se na Velikem naravnem mostu. Ruševine so dokaz, da so na tem območju bivali Iliri. Dolina pa je po cerkvi dobila tudi ime.

Cerkev sv. Kancijana

Kotliči

Kotliči, jezero kjer se nahaja več izvirov. Kadar je veliko vode in so ti izviri zaliti, se na gladini pojavljajo nekakšni mehurji. V času najinega obiska ni bilo veliko vode, sva pa tako v pesku opazila miniaturne hiške vodnih polžkov. Izgledajo kot majhni kamenčki, tako da si jih le oglejte od blizu.

Slovenija

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: