Hrvaška: Rt Kamenjak

Rt Kamenjak, polotok, ki predstavlja najbolj južni del hrvaške Istre. V dožino meri 9,5 km, v širino pa med 400 in 1600 m. Rt Kamenjak je zaščiten naravni park, tako da je v njem prepovedano kampiranje, kurjenje odprtega ognja, nabiranje rastlin,…


Tu je raj za kolesarje, kajtarje, surfarje, pohodnike…, take ki imajo radi aktiven dopust, kot tiste ki imajo bolj umirjenega.

Sama imam na rt Kamenjak zelo lepe spomine. Od mojega 7. leta je bila to družinska poletna destinacija. Pavšal v kampu Stupice, ki se nahaja ravno pred vstopom na rt Kamenjak, malo naprej od vasi Premantura.

Največkrat smo se na Kamenjak odpravili peš. Zadnjih nekaj let je po Kamenjaku speljana krožna pot. Vsega skupaj prbl. 10 km hoje.

Kamenjak je najbolj znan po svojem koncu rta, zaliv Mala Kolombarica. Tu je raj za skoke s pečin. Tu se v poletnih mesecih odvijajo skoki z baklami ob polni luni. Nad pečinami se nahaja Safari Bar, ki je nekaj posebnega. Imajo zanimiva igrala, ki so primerna tudi za odrasle, razgledni stolp in res odlično hrano.

Zame so najlepši del Kamenjaka manjši zalivi. Teh je okoli 20. Vsako leto smo odkrili kakšnega novega. Edina težava je ta, da ni veliko sence. Zaliv kjer je najve” sence je zaliv Pinižule. Ta se nahaja čisto na začetku rta. Tu so tudi najlepši sončni zahodi.

Z najvišjega dela rta Kamenjak, imate lep razgled na zaliv Školjič, tam je ponavadi zasidranih veliko jadrnic in manjših jaht. Zaliv je dobil ime po obliki školjke.

Na vzhodni strani rta se nahaja zaliv Franina. V zalivu sicer ni sence, je pa kristalno čista voda in čudovit razgled na otoke. Z eno besedo, rajsko.

Če imate radi divje plaže, čisto morje in želite da ste blizu doma, je rt Kamenjak res idealen kraj za vaše počitnice.

Travel

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: